This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Dacil Lorente
2016.06.03
Varmt välkommen Dacil Lorente till BAU!
Dacil är uppväxt i Spanien och har läst arkitektur och byggnadsteknik i Sevilla, Spanien och Lublin, Polen.
Hon flyttade till Sverige efter hon avslutade sina studier för nästan tre år sen. Innan dess hade hon gjort en praktik hos Petra Gipp Arkitektur i Stockholm.
Under de senaste år har hon jobbat på Grid Arkitektur AB, ett arkitekturföretag specialiserat inom kollektivtrafik och resandemiljö.
Dacil gillar att vandra i skogen, cykla och resa.
2023.11.27
Julie Sponar
BAU har en ny kollega som vi gärna vill presentera!
Julie Sponar är född och uppvuxen i Berlin, studerade Arkitektur på Bauhaus Universität i Weimar och flyttade till Sverige 2006. Sedan dess har hon bott och jobbat i Stockholm.
Julie är projektanställd på längre tid för att förstärka vår kompetens i en arbetstopp i ett kommersiellt innerstadsprojekt – och vi såg henne direkt som en av oss. På frågan hur hon hamnade här berättar hon: ”Jag kom till BAU när jag minst anade det och ser fram emot att uppleva den kommande tiden här på kontoret, jag tror att det kommer att hända en del spännande saker. Det finns en diversitet och öppenhet på BAU, med många nationaliteter och olika bakgrund bland kollegorna, som jag trivs med, och så är det en stor professionalitet som genomsyrar verksamheten!”
Julie har jobbat som arkitekt en längre tid och berättar om sin yrkesbana; inte bara en rak väg – en erfarenhet hon delar med många. ”Att jag valde att utbilda mig till arkitekt kommer nog av att jag lockades av att i en kreativ process skapa något bestående. Under min tid på olika arbetsplatser har jag fått jobba med en bred blandning av projekt, och eftersom jag från början hade siktet inställt på bostäder blev det väl inte riktigt som jag hade tänkt – men jag trivs väldigt bra med det idag!”
Julie är ju naturligtvis mer än sitt yrke, så här beskriver hon det som intresserar henne: ”På somrarna seglar jag med familjen i Stockholms skärgård och mitt nyaste intresse är bandy, som jag började spela tillsammans med mina barn (och ja, det är bandy på is).”
”Jag är även ledare på Friskis & Svettis – kom och haka på någon gång.” Klart att vi hakar på! Välkommen till BAU, Julie!
2023.03.06
Caroline Jödahl
”Det där var ju Carro så bra på!” När Caroline Jödahl valde att sluta sin anställning hos BAU för att flytta till en annan stad saknades hon, som kollega och som vän. Vi är glada över att få hälsa henne tillbaka och redan efter några veckor känns det som om hon aldrig varit borta.
– Jag är byggnadsingenjör som efter min examen började jobba på BAU och har nu återvänt. Jag lärde mig otroligt mycket av kunniga kollegor och trivdes väldigt bra men efter några år var det trots allt dags att prova mina vingar. Jag landade först i Uppsala en sväng för att sedan komma tillbaka till Stockholm. Jag har alltid känt att jag någon gång kommer att återvända till BAU och omständigheter har nu gjort att jag tagit steget tillbaka.
För oss är det inte en helt ovanligt att kollegor som haft sin första anställning, till och med kanske varit praktikanter, återvänder efter att ha gjort något annat i några år. Caroline beskriver varför hon ville komma tillbaka:
– Jag gillar att jobba med varierande typer av projekt. Att lära sig om nya verksamheter och hur de fungerar är tjusningen med jobbet. Det är också roligt med varierade storlekar på projekt. I små projekt är tjusningen att ha kontroll över alla delar. I större projekt är tjusningen att tillsammans med sina kollegor jobba mot samma mål. På BAU finns allt detta och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas i min roll.
Hur blir man så bra att man verkligen saknas när man slutar på ett jobb? Ett genuint intresse och förståelse för det större sammanhang man verkar i är en god förutsättning. Carro berättar om hur det började:
– Min pappa jobbade i byggbranschen när jag var mindre. Hans roll var arbetsledare och sedermera platschef ute på olika byggarbetsplatser. Ibland tog han med oss i familjen och vi fick titta på projekt han jobbade med. Kanske var det så mitt intresse väcktes!?
2023.02.15
Lara Gengler
Lara Gengler är uppvuxen i Frankrike och har bott i Sverige i 8 år. För Lara är det viktigt att kunna utvecklas och lära sig nya saker. BAU har fångat hennes uppmärksamhet under åren som ett företag med bred kompetens och hög ambitionsnivå för sina medarbetares utveckling. Hon sökte jobb hos oss.
– Passade perfekt! Jag älskar att jobba med gestaltning, att välja material och att rita detaljer. Varje projekt och kund är som en ny resa, man blir aldrig uttråkad när man jobbar med arkitektur.
Vi hälsar Lara välkommen som nyanställd arkitekt hos oss på BAU! Laras två utbildningar som Arkitekt SAR/MSA och inredningsarkitekt fungerar väldigt väl i de komplexa projekt som är typiska från BAU. I Haga Norra jobbar Lara nu i ett inredningsuppdrag i en byggnad som BAU har ritat, i ett kvarter och i en stadsdel som kontoret skapat.
Lara berättar om sin bakgrund:
– Jag tog min master i byggnadsarkitektur i Frankrike och kom till Sveriges för att plugga vidare. Jag har alltid haft ett stort intresse för skandinavisk design och nordiskt hantverk. Så att komma in på inredningsarkitektur-programmet på Konstfack kändes klockrent och superspännande.
För mig handlar arkitektur om att vara kreativ och ihärdig för att kunna möta de utmaningar som branschen ställs inför. Hållbarhet är viktigare än någonsin och där handlar det också mycket om att kunna tänka om kring våra processer. Utmaningar är en stark drivkraft och det är både svårt och spännande att jobba i en bransch som måste förändras så radikalt.
2022.11.01
Sverker Arvidsson
Vi hälsar Sverker Arvidsson välkommen till BAU! Efter sex år på Skanska såg Sverker fram emot att arbeta på ett arkitektkontor igen och sökte sig till oss.
Sverker har bred arbetslivserfarenhet även om han under hela sin karriär primärt arbetat med bostäder i flerbostadshus. Han har arbetat i tidiga skeden nära affärs- och projektutvecklare men också nära produktionen. Ute på etableringen har han arbetat nära bygget, både fysiskt och bildligt, och lärt sig mycket och byggnadsteknik, byggbarhet och projektekonomi. Sverker menar att den här erfarenheten har givit en stor förståelse för hur man får till lönsamma projekt: arkitektur är inte bara form och funktion utan också att få projekten realiserade.
När Sverker bestämt sig för att söka sig vidare från sin tidigare arbetsgivare siktade han på ett större arkitektkontor, men inte för stort. ”Jag ville komma till ett kontor som är partnerägt med en variation avseende kompetens, ålder med mera. Dessa kriterier uppfyllde BAU. Kontoret är inte nytt för mig då jag känt till BAU sen studietiden. Johanna, som jag gick på Arkitekturskolan med, gjorde praktik här och hon har också arbetat här sen examen och jobbar fortfarande kvar. Att man är kvar så länge på ett och samma kontor tycker jag säger mycket om klimat och ledning på kontoret. Avgörande för att jag började på BAU var dock den bra känsla jag fick vid mina intervjutillfällen, en bra känsla som finns kvar även nu när jag arbetar på kontoret.”
Sverker berättar om sin väg till yrket: ”På min femårsdag fick jag en hammare av Berra, en bekant till familjen som var snickare. Berra hade stora polisonger, gick alltid klädd i snickarbyxor och han kunde slå ner en lång spik på bara två slag. Han var den coolaste jag visste och jag ville bli snickare som han. Vid denna tid så höll mina föräldrar på att renovera vårt hus och pappa hade köpt en låda innehållande 2000 spikar av fel dimension. Denna låda fick jag och jag spikade upp hela lådan sommaren 1981. Den sommaren behövde mina föräldrar bara öppna fönstret och lyssna efter hammarslag för att veta var jag var. Jag byggde trädkojor, lådbilar, flygplan och flottar. När jag en dag visade min pappa en ritning som jag gjort inför en kommande utbyggnad av min trädkoja så fick jag lära mig att det fanns ett yrkesnamn för de som gjorde ritningar och ritade hus – arkitekt.”
Det verkar ha varit ett självklart yrkesval för Sverker men han berättar mer: ”Jag pendlade mellan att vilja bli arkitekt eller att bli kock, jag var nämligen ett hungrigt barn. Jag bestämde mig slutligen i årskurs nio efter att gjort prao i två veckor på ett arkitektkontor. 15 år gammal, hösten 1991, vandrade jag runt i Södra stationsområdet och var så imponerad av arkitekterna (jag var ett stort fan av postmodernism på den tiden). Det var en sådan otroligt mäktig känsla att se hur arkitekten genom sina ritningar kunde styra hur stora hus och hela kvarter skulle se ut. Det tog ett par år innan jag kom in på Arkitekturskolan och under den tiden han jag bland annat med att ta en kandidatexamen inom fysisk och ekonomisk planering på Samhällsplanerarlinjen på Stockholms universitet. Matlagningen blev inte mitt yrke men mat är idag mitt största intresse och jag har alltid en plan för vad jag ska laga och äta härnäst.”
På BAU är vi glada för att Berra inte var kock! Sverker anställdes hos oss på BAU i höstas och vi trivs verkligen med honom på plats – en bra känsla vi håller med om.
2022.10.20
Uros Aleksic
Uros Aleksic har provat sig fram inom olika branscher: på restaurang, som säljare i olika kläd- och matbutiker och som modell i Stockholm och Milano.
Att ha provat på olika yrken hjälpte honom att inse vad han ville göra i framtiden – att rita byggnader, stora som små, att skissa men även gå in i på djupet i detaljer.
Uros beskriver det själv så här: ”Det är mycket jag gillar med arkitekturen men bland det mest spännande tycker jag är den utforskande och oförutsägbara designprocessen som inte har någon bestämd riktning. Något som ibland resulterar i något som skiljer sig från det man initialt trodde. Just den processen hjälper mig genom den svåra men spännande vandringen från idé till ett färdigt projekt.”
De olika skalorna i projekten är typiska för BAU. Det finns ofta en komplexitet i uppdragen vare sig de är små eller stora och som nyanställd arkitekt är möjligheterna stora att få pröva olika roller. Uros har hittat rätt:
”Jag hörde först talas om BAU från några klasskompisar på KTH som praktiserat och berättat hur det är att jobba där. Efter att ha jobbat på ett kontor under ett tag kände jag för nya utmaningar och då visste jag var jag ville vara och varför. Jag ville utvecklas och bli bättre arkitekt. På BAU har man möjlighet till det genom den kompetensen man får via olika projekt, utbildningar och inte minst duktiga kollegor. Mitt första intryck av BAU är att de lyssnar och bryr sig om sina anställda, vilket är väldigt viktigt för mig. På min intervju nämnde jag att jag tidigare endast jobbat med bostäder och villor och att jag gärna skulle vilja prova och jobba med något annat och nu sitter jag och är en del av ett team som jobbar med ett spännande kontorsprojekt.”
Vi hälsar dig varmt välkommen till oss, Uros!
2022.06.22
Tim Fredriksson
”Jag är gärna med, är det något mer som behövs får du säga till ”
Tim Fredriksson svarar fort på frågan om han vill vara med på en välkomstintervju på Facebook. Det är så vi först presenterar våra nyanställda – för er och för oss som jobbar på BAU och följer gruppen.
”Mitt namn är Tim Fredriksson, jag är född och uppvuxen i Linköping. Jag är nyligen färdigutbildad byggnadsingenjör och kommer direkt från Tekniska Högskolan i Jönköping, där har jag studerat byggnadsutformning med arkitektur.”
Varför valde du att bli byggnadsingenjör?
”Under utbildningen växte mitt intresse mer och mer, och jag förstod snabbt att jag hade valt rätt inriktning. Det har inte alltid varit självklart. Fick upp ögonen och började intressera mig på riktigt när jag och min sambo började prata om att bygga eget hus i framtiden.”
Tim är helt nyutexaminerad och vi välkomnar honom till oss på BAU!
Men varför BAU?
”Det verkar vara en bra arbetsplats med härliga människor och fokus på kompetensutveckling. Möjligheten att utvecklas och lära sig nytt såg jag som ett stort plus.”
Att ständigt lära sig mer och att dela med sig av sina kunskaper är viktigt för oss på BAU. Tim passar på att ge oss ett semestertips som passar med hans intressena för aktiviteter – han har provat många sporter genom åren: ”Gillar man att kombinera semestern med vandring, rekommenderar jag att åka till Cinque Terre i Italien och vandra mellan de fem färgglada byarna.”
Vi önskar alla en underbar semester och ser fram emot en spännande höst med nya uppdrag och nya kollegor – där är Tim redan efter kort tid en uppskattad vän! Välkommen till oss, Tim!
2022.06.21
Marjorie Yeo
”Jag skulle vilja lära mig mer om foraging”, säger Marj.
Marjorie Yeo växte upp i Filippinerna och flyttade till England efter gymnasiet för att plugga sin kandidat. Efter några år på CSK Architects i Windsor bestämde hon sig för att plugga master i Lund.
”Under min mastersutbildning LTH kollade vi mycket på lokala klimat, hållbart byggnadsmaterial, vi fick lära oss från biologiska former och strukturer och att integrera dem med digitala verktyg såsom computational design och 3D printing. Eftersom jag alltid har varit intresserad av biologi och naturen tycker jag att denna approach för att designa är väldigt inspirerande, utmanande och mycket rolig. Det tillät mig att lära från biologiska system för att hitta lösningar till designproblem som vi kan ha.”
Marj, som hon kallas, kommer senast från Belatchew Arkitekter där hon jobbade efter mastersexamen, men det blev dags för ett nytt jobb: ”Jag ansökte till BAU eftersom det här är ett kontor där finns en bred portfölj av spännande projekt med olika skalor och variation. Jag tycker om att det finns en sån stark tonvikt på hållbarhet i alla olika aspekter av projekten vilket jag känner stämmer in på mina intressen. Efter min intervju fick jag också ett jättebra intryck av medarbetarna som jobbar här, såväl som arbetskulturen – en välkommande, nyfiken, lärarande och supportiv arbetsmiljö som har välkomnat mig och som jag är glad att nu vara en del av!”
Så var det till slut det där om foraging?
”På min fritid gillar jag att kolla på dokumentärer, vara ute, ta korta löpturer och spela racketsporter. Jag skulle jättegärna vandra och tälta mer samt lära mig mer om foraging!’’ Det är att söka vilt växande föda i naturen, helt klart ett intresse som kopplas till förståelsen för biologiska system och hållbarhet. Det vill vi också lära oss mer om! Varmt välkommen till oss på BAU, Marj!
Vi lär oss av varandra, tillsammans
2022.05.30
Caroline Närlinge
Caroline Närlinge är uppvuxen i Stockholm. Hon har alltid varit intresserad av konst och design. Det var när hon pluggade konstvetenskap i Uppsala som hon upptäckte sitt intresse för arkitektur, hur betydelsefull vår omgivning är i förhållande till vår känsla av identitet, samhörighet och välbefinnande.
”Efter min tid i Uppsala flyttade jag till Köpenhamn och började studera på det Kongelige Akademi”, berättar Caroline. ”Fokus låg på arkitektur i relation till människan, och hur viktigt det är med helhetsperspektiv och långsiktighet när man arbetar med arkitektur.”
Caroline är nyanställd arkitekt på BAU. Hon jobbar för närvarande i ett större byggnadsförädlingsprojekt i en historisk miljö som får nytt sammanhang. Hon berättar om sin syn på arkitektur och hur det ledde henne till att bli arkitekt.
”Jag är mycket intresserad av flexibla designlösningar och arkitektur som kan svara till skiftande behov över tid. Att arbeta med design på ett sätt som tillåter slutresultatet att leva vidare och utvecklas. Det som lockade med just BAU var de spännande projekten, arbetssättet som präglas kunskapsutvecklande och inte minst vikten av att arbeta hållbart. Sen älskade jag intrycket BAU gav som arbetsplats, med den starka sammanhållningen och den härliga stämningen på kontoret.”
Vi välkomnar Caroline till oss på BAU – hennes sociala personlighet lika mycket som hennes intresse för nya kunskaper och nya platser gör henne till en självklar tillgång i projekt så väl som här på kontoret.
2022.04.06
Mariia Smoliakova
På BAU arbetar vi aktivt i ett program för praktikanter där de anställs på ett år. Tillsammans med Arkipelago som är KTH Arkitekturs egna arbetsmarknadsmässa söker vi nästa termins praktikanter men passar också på att informera om BAU som arbetsplats, bland annat i ett AW hos oss. Det var så Mari hittade oss!
Mariia Smoliakova är född i den sibiriska staden Novosibirsk där hon studerade arkitektur medan hon arbetade som frilansande inredningsdesigner. Det var studierna i Urban Planning och Design på KTH som lockade henne till Sverige. Erfarenheten från utbildning ledde vidare till ett intresse för hållbara lösningar i design men också social hållbarhet.
2022.03.23
Amer Marroush
– Amer heter jag och jag är 35 år gammal. Jag kommer från Syrien och där har jag både studerat och arbetat som arkitekt, jag har jobbat ett år i Beirut också. Jag har också ett stort intresse för motorsport och väntar på våren så att jag kan börja åka runt med min MC.
Amer Marroush presenterar sig för kontoret på ett måndagsmöte, han är nyanställd som Arkitekt SAR/MSA och har omedelbart tagit plats i den projektgrupp som arbetar med bostäder i Haga Norra – den stadsdel i Frösunda som BAU också är strukturplanarkitekt för.
-När jag kom till Sverige fick jag en praktikplats på Skanska Teknik och efter några månader fick en arbetserbjudande. De fem åren som jag jobbade på Skanska Teknik var väldigt lärorika och där fick jag lära mig mycket om den svenska byggtekniken, standard och Sveriges resa med hållbarhet.
Efter 5 år på Skanska ville jag testa jobba med projekt på mindre skala så jag började jobba på Horisont Arkitekter. Jag lärde känna BAU under den tid jag jobbade på Skanska. Efter att ha varit på studiebesök i ett uppdrag som BAU ritat i ett samarbete med en annan arkitektbyrå och som Skanska har byggt började jag följa kontoret genom hemsida och sociala media. Projektet jag besökte var Sthlm01 och jag blev väldigt imponerad av alla idéer och detaljer! När jag började läsa lite mer om BAU uppskattade jag hur BAU satsar på utveckling och utnyttjar de senaste digitala metoder som finns på marknaden för att jobba smartare för att närma sig att bygga hållbara byggnader utan att påverka de arkitektoniska kvaliteterna, säger Amer.
Sthlm01 är det landmärke som SauerbruchHutton tillsammans med BAU som lokal arkitekt genomfört vid Hammarby allé. Det stjärnformade huset utmärker sig för detaljerna. Den här typen av komplexa projekt är karaktäristiska för BAUs verksamhet och Amer har rätt när han beskriver hur de digitala verktygen är en förutsättning för att de ska fungera.
Vi välkomnar Amer varmt till BAU och konstaterar nöjt att han redan som nyanställd är gammal BAU-kompis