Ångtvätten

ÅR
2018–
UPPDRAGSGIVARE
Areim
ADRESS
Stora Essingen
PROJEKTSTATUS
Pågående

På Stora Essingen råder kvarteret Ångtvätten 22 över platsen. Tegelbyggnaden har terrasserade volymer mot vattnet. Materialen, tegel och plåt, och den starka formen med hål i mur är typisk för tidsperioden men användningen för en stor hyresgäst är förbi. Nu utvecklas och anpassas det stora kontorskomplexet för att ge rum åt en variation av nya användare – flera skolor men också kontor och verksamheter som gynnas av de flexibla lokalerna och logistikmöjligheterna.

I ett byggnadsförädlingsuppdrag från Areim hyresgästanpassar BAU fastigheten Ångtvätten 22 på Stora Essingen. Kvarterets namn kommer från Essinge Ångtvätt som i början av 1900-talet startade verksamhet på platsen för att i stor skala tvätta åt hotell och privatpersoner. Själva ångtvätten förstördes 1963 i en brand. Tomten var dock strategiskt viktig för den trafikplanering som rådde under tiden och behölls därför under en period obebyggd, i trafikreservatet runt Essingeleden kom Tvärbanan och Alviksbron att uppföras men aldrig den Brommagren som skulle gå vidare till Bromma flygplats.

Under slutet av 1970-talet lät Sparbanken med egen arkitekt uppföra ett stort komplex i tegel på tomten, den förbands med det befintliga Philips-huset från 1950-talet och hit flyttade Sparbankernas Data AB (Spadab). Med tiden utökades den redan stora anläggningen med fler volymer som förbands med ytterligare förbindelsegångar och under mark gavs rum till en datacentral. Ångtvätten 22 har fram till nyligen bara haft en stor hyresgäst, senast Swedbanks IT-avdelning.

I BAUs uppdrag ingår transformationen av kontorskomplexet från ytor anpassade för en större IT-relaterad verksamhet med behov av stora serverutrymmen till ett campus för flera verksamheter som gynnas av de flexibla ytorna, det stadsnära läget och synergin av andra verksamheter i fastigheten. Ångtvätten 22 består av två byggnader ovan mark, Byggnad K från 1953 (Philips) och senare tillkomna byggnad A från 1983 samt en tredje byggnadsvolym under mark, byggnad L från 1991, som tidigare innehöll serverhallar. Numera är det inte samma verksamhet i byggnaderna. Behoven av interna förbindelser är annorlunda. Ljusföringen i huset ses också över för att göra mörka ytor till ljusa vistelsemiljöer som stämmer med vår tids krav på en arbetsplats.

Vi har under flera år arbetat med projektet i ett antal förändringar genom bygglov för ändrad användning, förbättrade utblickar och ljusföring via befintliga fönsteröppningar, nya lanterniner och upprustade gårdar, allt för att för varje enskilt tillkommande hyresgäst göra arbetsmiljön till den bästa med husets förutsättningar i beaktande.

Relaterade inlägg