Stadsgata
En lång byggnadskropp bildar en tydlig stadsfront mot Rissneleden och tar upp gatans svängda form i sin gestaltning. Byggnaden är som högst i öster och trappas ned i väster så att eftermiddagssolen når ner till gården. Bostäderna mot Rissneleden har en väl sammanhållen gestalt; genom fasadmaterialet och takets samlande form.
Materialitet
Karaktäristiskt för byggnaderna i den här delen av Rissne är det gula teglet. I Dyrvers kulle är också teglet, här gråbeige, det som ger byggnaden dess materiella tyngd. Teglets uttryck varieras genom att murningsförband och brukskulörer är olika mellan de skilda trapphusen. Utdragna skift och utdragna tegelkoppar skapar ett skuggspel och ger en rustik karaktär åt fasaderna. Fönster ger i sin tur en förstärkt vertikal riktning och vissa fönster markeras med indrag och möstermurningar.
Gården och naturmarken
Entrépartierna mot Rissneleden lånar sin form från hustaken och trapphusen är genomgående mot gården som ligger en halvtrappa upp. Hälften av boningsrummen i de genomgående lägenheterna är förlagda mot gården, här finns också rummen i de mindre enkelsidiga lägenheterna. Söderfasaden vänder sig mot naturmarken och den bullerskyddade gården har en öppnare karaktär med större fönster mot balkongerna. Marksten på gården möter med murar och spaljéer kullen som givit projektet dess namn. Naturen är en tillgång för de boende och vidgar området med uteplatser och ger barnen lekyta. En stor trätrappa fungerar både som sittmöbel och entré till naturen.
Dyrvers kulle har fått sitt namn efter en viking boende i Rissne. Dyrver nämns på en runsten i Sigtuna: ”Torbjörn reste denna sten efter Asbjörn, sin broder. De äro söner till Dyrver i Risne”.
Dyrvers kulle är från och med år 2024 en förvaltningsfastighet i Bonnier Fastigheters bestånd.
Foto: Jansin & Hammarling