Schmidt Hammer Lassen vann en inbjuden tävling 2012 i konkurrens med tre andra arkitektkontor och fick i uppdrag att ta fram underlag till en ny detaljplan. På BAU inledde vi vår medverkan som lokal rådgivare till Schmidt Hammer Lassen och blev sedan en del av projekteringsorganisationen. En del av vårt uppdrag har varit att med noggrann detaljering bidra till en fasad i världsklass som motsvarar tidigt framtagna visioner och att säkerställa att de höga ambitionerna hålls, även med förändrade och högre krav i processen, bland annat gällande hållbarhet.
Byggnaden som del av staden
Det unika läget kräver en gestaltning med respekt för Stockholms historia och skyline men också ett modernt formspråk som för dialog med omgivningen. Utformningen bidrar till omvandlingen av Mäster Samuelsgatan till ett centralt stråk som förbinder de östra och västra delarna av Stockholm. Det kräver både en kraftfull visuell framtoning och en öppen välkomnande bottenvåning i kvarteret för att skapa en tät stad, rik på upplevelser och atmosfär.
Ny arkitektur och traditionellt hantverk
Arkitekturen fångar essensen av det centrala Stockholm och skapar en ny årsring. Genom att tolka Stockholmsvolymernas särdrag och höjder tar byggnaden tillvara på stadens klassiska kvaliteter. Den öppna glasade fasaden är inramad med ljus natursten av hög hantverksmässig klass. Volymens trappning ger en kontinuerlig takfot kopplad till de intilliggande kvarteren. De rundade hörnen skapar identitet i kvarteret, en gest i samklang med klassiska byggnadsverk i stadskärnan, och ger volymen ett mer inbjudande utseende.
Hållbar över tid
Byggnaden omfattar cirka 36 000 kvadratmeter och kommer att innehålla en kombination av exklusiv detaljhandel och attraktiva kontorslokaler. Handelsytorna på de nedre våningsplanen ger en unik positionering för butiker och skapar starka kundupplevelser. Här kopplas nivåer samman och skapar visuell relation inom kvarteret. Införandet av nya stadsrum förbättrar integrationen mellan byggnaden och staden och erbjuder nya upplevelser.
Kontorens utformning möjliggör maximalt dagsljus och en fantastisk utsikt över Stockholms silhuett, utan att kompromissa med funktionaliteten. På flera nivåer har hyresgästerna tillgång till uteplatser och gröna takterrasser. Lägenheterna placeras i en egen del av byggnaden. Det gör att de blir synliga i stadsbilden och ger liv med franska balkonger mot gatan.
Hästen 21 kommer inte bara att bli en ny byggnad i innerstaden utan medverkar till att förstärka de urbana kvaliteter som finns i visionen för Stockholms city som levande blandstad.
Renderingar: Pembroke/SHL