Sundsvalls hamn

ÅR
2024
UPPDRAGSGIVARE
Gembo
ADRESS
Sundsvall
PROJEKTSTATUS
Tävling

I ett skissförslag för Gembo visar BAU en möjlig komplettering av Nya Hamngatan med tre trähus i det mest exklusiva stadsutvecklingsområdet mellan industrihamn och stadskärna. I förslaget deltog Glad stad med program för aktiviteter och konstnären Johan Paalzow med konstnärlig utsmyckning.

De tre husvolymerna tar plats i raden av kompletteringar runt inre hamnen. I tydligt samspel med det unika träbostadsprojektet av Martinssons för Mitthem från 2006 ansluter tävlingsförslaget till det befintliga genom sina toppiga gavelmotiv mot vattnet men här öppnas utblickarna för de boende genom indragna, längsgående balkonger. Gavelmotivet har inte bara karaktären av traditionell hamnbebyggelse, jmf Kulturmagasinet, utan spelar också med Stenstadens tydligt läsbara front där hamnbassängen får en egen årsring med motsvarande volymer längs Heffners Allé.

En genomgripande gestaltningsidé har varit den hårdgjorda kajkanten som sockel för bebyggelsen. Sundsvalls karaktär som hamnstad är tydligt läsbar men tillgängliggörs för nya användare, inte minst till de som besöker hamnen till fots. Markbehandling med en mjukare parkkaraktär förbättrar mikroklimatet i en miljö som utsätts för vind och kyla men istället för att vända ryggen mot vinden utnyttjar BAU det unika läget genom att öppna gavlarna mot vattenrummet. Här
utökas det attraktiva stadsrummet från Storgatan över Landsvägen mot Centralen till ett stråk för rekreation och de öppna bottenvåningarna förstärker det sociala rummets välkomnande karaktär längs kajen.

Genom rätt programmering av ytor inomhus såväl som utomhus, tror vi att vi tillsammans kan skapa en plats som alla Sundsvallsbor kan och vill ta till sig. Bostadshusen planeras att, i likhet med de befintliga husen längs kajen, uppföras av stommar i trä. Idén är att husen, med sin rena form, ges ett hårt och vädertåligt skal av skiffer, på fasader såväl som på tak, vilket ger husen en tydlig form och starkt uttryck. Balkongerna, som i gestaltningen betraktas som byggnadsvolymens insida, ges ett mjukt och varmt uttryck genom att de kläs in i trä vilket också är ett uttryck med tydlig flirt till Sundsvalls minne som den främsta staden för sågverk.

Uppdraget gick efter markanvisningstävlingen till Lilium och Sweco.

Relaterade inlägg

Inget hittades