Sergel Nova, Hägern Större

ÅR
2020–2023
UPPDRAGSGIVARE
Afa Fastigheter
ADRESS
Drottninggatan/Klarabergsgatan
PROJEKTSTATUS
Färdigställt

I kvarteret Hägern Större, Klarabergsgatan/Drottninggatan, ligger en av Stockholms mest centrala byggnader. Sergel Nova, tidigare ”Länssparbankens hus”, uppfördes 1957–1960 efter ritningar av arkitekten Curt Björklund. Husets hörn pryds av en stor skulptur i koppar, ”Ränta på Ränta” av Sven Sahlberg.

2005 inledde BAU uppdraget med en omfattande uppdatering om- och påbyggnad av huset, varefter bland annat Kanadas ambassad flyttande in i den nyskapade översta våningen. Senare har vi jobbat med att skapa ett bättre nyttjande av källarvåningarna och kopplingar mellan gatuvåning och T-banehall samt renoverat och tillgänglighetsanpassat kontorsentréerna mot Klarabergsgatan 23 och 29. Den långsiktiga byggnadsförädlingen av kontorshuset Sergel Nova är en del av det hållbarhetsarbete som gör att hyresgäster fortfarande ser byggnaden som attraktiv.

Idén för kontorskonceptet för lokaler, i synnerhet de gemensamma ytorna, är att fånga 60-talsversionen av huset, utan att göra en pastisch. I de två nu renoverade entréerna finns en lek med globlampor och träpaneler som är samtida med byggnaden men också två helt nya konstverk av Louise Hederström. Den malmöbaserade designern och konstnären har gjort en textil utförd av Kasthall, ”September”, som möter besökaren i fonden. Lamporna är ritade av BAU och specialtillverkade av Örsjö belysning.

Foto: Lasse Olson

Läs mer här:
https://louisehederstrom.com/
https://www.orsjo.com/professionals/projects/hagern

Relaterade inlägg