JM, inredning

ÅR
2024
UPPDRAGSGIVARE
JM
ADRESS
Haga Norra
PROJEKTSTATUS
Färdigställt

När JM flyttade sitt huvudkontor var det hållbarheten som stod i fokus. Lokalerna genomsyras av smarta val och redovisar ett tydligt ställningstagande kring återbruk och hushållande med jordens resurser. Samtidigt upplevs miljön som ny, sammanhållen och harmonsik. BAU fick i uppdrag att rita inredningen i det nya kontoret. Här i kvateret Ackordet, Haga Norra har BAU varit husarkitekt för själva byggnaden men även arkitekt för stadsplanen.

För BAU blev det en unik möjlighet att fortsätta arbetet med återbruk och hållbarhet från lösningar inom stadsdelen, t.ex. för byggnadens fasad med 5000 kvm återbrukad tegel, hela vägen in till hyresgästens möbler och lösa inredning.

Uppdraget BAU fick var att skapa en modern arbetsplats. En samlingsplats för företaget där man kan arbeta fokuserat och umgås med kollegor, en plats att längta till. En av utmaningarna var att återbruka minst 50% av möblerna vid en flytt och samtidigt få kontoret att kännas nytt och enhetligt. Med många nya cirkulära affärsmodeller, användning av nya material och en snabb digitalisering av verktygen är det möjligt idag att producera genomtänkta, designstarka och anpassade miljöer som dessutom har en minskad miljöpåverkan. På JM:s huvudkontor har man tapetserat om möbler, bytt skivor, anpassat storlekar, lagat möblerna; allt är faktiskt som ‘nytt’, vissa möbler har bara haft ett tidigare liv.

Inredningen går i jordnära naturtoner, med naturliga material och färgval. Vi vill skapa en skön plats att vara på, där det är lätt att känna sig hemma. Ett kontor att trivas på! Tack vare den noggranna inventeringen av befintliga möbler som gjordes av Inventia med hjälp av Palats digtital verktyg har vi i projektet lyckats återanvända över 70% av de befintliga möblerna.Kontoret även återbrukade köksstommar samt stora ytormed återbrukade mattor, undertak och glaspartier – vilket i dag fortfarande är unikt för ett nybyggt kontor. Arbetet med JMs inredning är ett föregångsexepel på hur man kan arbeta cirkulärt och samtidigt skapa vackra och attraktiva miljöer.

Foto: Anders Bobert