Lamellhuset

ÅR
2014 –2017
UPPDRAGSGIVARE
SKANSKA
ADRESS
Hammarby sjöstad
PROJEKTSTATUS
Färdigställt

Lamellhuset, beläget i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad, mellan Gullmarsplan och kraftverket, var Nordens första svanenmärkta bostadshus när det invigdes 2017. Namnet Lamellhuset är givet av den smala byggnadskroppen som sträcker sig från Hammarby Allé i Söder till Hammarby kaj i norr.

De levande fasaderna är utförda i tegel och trä samt puts i natursten med en metallfärgad portik som skiljer de olika karaktärena åt i gatumiljön. Den norra gaveln vetter mot Hammarby kanal, vilket kompletterar husraden i kajstråket från Sickla kanal till Skanstullsbron.  Byggnaden inrymmer 145 lägenheter och lokaler i bottenplan. De boende får tillgång till en upphöjd bullerskyddad innergårdsmiljö och en fantastisk utsikt över vattnet och mot Södermalm.

Att byggnaden, ritad och projekterad av BAU på uppdrag av SKANSKA, uppfyller kraven för en Svanenmärkning innebär bland annat höga krav på materialval, kemikalieanvändning, uppvärmning och byggprocess. Genom att bygga Svanenmärkt är både byggherre och arkitekt med och bidrar till en låg klimatpåverkan och ett grönare samhälle – det ger dessutom de boende en livsmiljö som är attraktiv och öppnar möjligheter till en mer hållbar livsstil.

Foto: Tove Falk Olsson

Relaterade inlägg