Lustgården

ÅR
2001– 2010
UPPDRAGSGIVARE
NCC PD, NCC Building
ADRESS
Kv. Lustgården 10, Kungsholmen
PROJEKTSTATUS
Färdigställt

Närheten till Essingeleden ställde speciella krav på utformningen av kvarteret Lustgården 10. Byggnaden uppfördes trots svåra förutsättningar som Sveriges första Green Building-klassade kontorshus och är den första nybyggnaden BAU projekterat fullt ut i 3D Archicad.

Till 2005 skissade BAU fram ett kontorshus åt NCC Property Development som underlag för detaljplan i Kv. Lustgården 10, i den nya stadsdelen Nordvästra Kungsholmen (nu Lindhagen). Närheten till den hårt trafikerade Essingeleden ställer speciella tekniska krav som ledde oss till att vilja ge byggnaden en tät motorvägsfasad som ’högfartsfasad’ och skylt, och en mer transparent, finskalig fasad mot staden. Under fasen från planförslag till förverkligande, med produktionshandlingsstart 2006, genomgick Stockholms kommersiella fastighetsmarknad en smärre kris och många förenklingar gjordes när det gäller husets gestaltning.

Kv. Lustgården 1o innebar många ”firsts” – det var Sveriges första Green Building-klassade kontorshus, NCC’s första bygge enligt en ny teknisk plattform Svenskt Kontorshus och det första nybygget vi projekterat fullt ut i 3D Archicad, med installationssamordning i CAD-modellen.

Relaterade inlägg