Campus F

ÅR
2022–
UPPDRAGSGIVARE
Vectura, i samarbete med Schmidt Hammer Lassen Architects och MASU Planning
PROJEKTSTATUS
Tävling

Campus F samlar forskning, innovation, coworking, kultur och sociala aktiviteter för institutionerna i gränssnittet mellan Stockholm och Solna. I Hagastaden samlas forskning under begreppet Life Science men området utvecklas till så mycket mer än så. Här byggs stad. Efter parallellt uppdrag hösten 2022 valde Vectura att tilldela uppdraget till Schmidt Hammer Lassen som hade utvecklat sitt förslag tillsammans med BAU och Masu Planning. Under hösten 2024 planeras samråd för detaljplan Västra Hagastaden som i sin helhet omfattar tre kvarter. Vecturas målsättning är att Campus F är färdigställt år 2030. BAU engagemang i Hagastaden inleddes med kontors- och handelshusen Fraktalen och Isotopen som utgjorde startskotten i statsutveckling Hagastaden.

Campus F är mer än forskning och laboratorier, här finns plats för coworking-utrymmen, möteslokaler, ett kultur- och upplevelselabb, studentbostäder, butiker och restauranger. I campus möts världsledande företag, start-ups forskarstudenter och allmänheten i en levande stadsmiljö.

Gaturum

Norra stationsgatan får en ny karaktär. Byggnadens hörn har dragits tillbaka för att skapa utrymme för ett nytt urbant torg. Här får allmänheten tillgång kvarterets hjärta, Orangeriet, ett gemensamt utrymme som förbinder byggnadens olika funktioner och erbjuder ett utbud av kaféer, restauranger och små butiker. Som kronan på verket sträcker sig byggnadens översta våning och takterrass över tre nivåer och lyfter mot Hagastaden. Formen ger byggnaden en plats i den befintliga stadsmiljön men erbjuder också en fantastisk utsikt. Den översta våningens flexibla program möjliggör en mängd olika användningsområden, som konferenser, restauranger eller barer. Takterrassen är utformad som ett grönt utrymme för rekreation, planterat med inhemska arter för att öka biodiversiteten.

Rumslighet

I stället för att sprida verksamheter över ett större område i ett traditionellt campus så staplas innehållet på höjden. Det passar en tät, urban miljö men ger också en samlad social synergi med en tredimensionell galleria som är öppen i bottenvåningen och försedd med atrium som både ger insyn mellan verksamheter och sprider dagsljus i lokalerna.

Forskning och bostäder

Arkitekturen flirtar med campusets innehåll genom DNA-strängsformade trappor och institutionernas samlade funktioner. Trappornas dynamiska form uppmuntrar till fysisk rörelse och erbjuder spontana möten mellan olika yrkesgrupper, erfarenhetsnivåer och intressen. Hit, till Orangeriet, kopplar också bostäder och kontor för de som studerar och arbetar på campus.

I alla lägenheter har fokus legat på att skapa optimala ljusförhållanden, och varje lägenhet har tillgång till antingen en fransk balkong eller en balkong med utsikt över Norra Stationsgatan som förstärks med grönstruktur. Strategiskt placerade träd och gröna planteringar skapar en övergång från den livliga gatan och för in en mänsklig skala som fortsätter in i Campus F.

Hela projektet ska certifieras enligt LEED Platinum och WELL Building Standard.

Bilder: WAX och Schmidt Hammer Lassen

Relaterade inlägg