Höghus 1

ÅR
2000–2004
UPPDRAGSGIVARE
Vasakronan
ADRESS
Sergelgatan/Sveavägen, Norrmalm, Stockholm
PROJEKTSTATUS
Färdigställt

Återställande av Olle Baertlings karaktäristiska entréhall i Höghus 1 samt strukturering av kontorsplanen för effektiva och rationella förhyrningsalternativ.

BAU har i ett antal projekt arbetat med olika delar av den kulturhistoriskt värdefulla miljön i Hötorgscity. Som del i en översyn av stadsmiljöerna fick BAU förtroendet att återställa konstnären Olle Baertlings karaktäristiska entréhall i Höghus 1.

Byggnaden som ritades av arkitekt David Helldén var den första av ”De Fem Trumpetstötarna”, höghusen som kommit att karaktärisera det modernistiska Hötorgscity eller Sergelcity och området som inkluderar Sergelgatan och Sergels torg. Höghus 1 var också den mest experimentella av dem, inte minst genom samarbetet med konstnären Olle Baertling. För BAUs del innefattade uppdraget att se över Höghus 1 en upprustning av de publika representativa ytorna, däribland den mycket speciella entrén och hisshallarna. I uppdraget ingick även strukturering av kontorsplanen i höghuset för att nå effektiva och rationella förhyrningsalternativ.