Sthlm 01

ÅR
2016–2022
UPPDRAGSGIVARE
Skanska
ADRESS
Hammarby allé, Södra Hammarbyhamnen
PROJEKTSTATUS
Pågående

Ett nytt distrikt för kreativa företag växer upp söder om bron över Hammarby kanal och det nya landmärket för Sthlm New Creative Business Spaces blir det stjärnformade huset med de olikfärgade fasaderna, Sthlm 01. Den 27 våningar höga fastigheten blir en kraftfull pendang till Folksams klassiska skrapa på andra sidan Hammarbykanalen.

Sthlm 01 har lokaler för både små och stora företag. Lokalerna är effektiva och flexibla med valfrihet mellan öppet landskap eller enskilda rum och utformade så att företaget kan växa eller krympa – med oslagbar utsikt. Sthlm 01 får ett kafé, en skybar med restaurang och milsvid vy över stan.

Samarbete mellan Sauerbruch Hutton och BAU för Skanska

Sauerbruch Hutton är kända för att skapa väldigt färgstarka och uppseendeväckande byggnader. I deras projekt Sthlm 01 hjälper BAU till med genomförandet. Med sina 102 meter över mark blir Sthlm 01 en av huvudstadens högsta byggnader. Stockholm får ett nytt och unikt landmärke.

Fasad och form

Fasaden består av lättelement i aluminium och glas och skrapan är formad som en stjärna med tre spetsar som växer utåt och ökar i volym högre upp; därmed skapas ett fascinerande spel när man betraktar byggnaden från olika vinklar.

Bilder: Skanska