Tobaksfabriken

ÅR
2019–
UPPDRAGSGIVARE
CBRE IM
ADRESS
Stockholm
PROJEKTSTATUS
Pågående

Tobaksfabriken uppfördes mellan 1916 och 1922 efter ritningar av Ivar Tengbom. Under åren har byggnaden används för olika industriändamål och förändrats i takt med verksamheternas växlande behov. I ett större byggnadsförädlingsgrepp har BAU utgått från byggnadens ursprungliga kvaliteter och gjort tillägg som både medger ny användning av gården men också återställer ytor till tidigare skick.

AB Svenska Tobaksmonopolet bildades 1915 som ett statligt bolag med monopol på import, tillverkning och distribution av tobak i Sverige. Fabriksbyggnaden uppfördes med fasader riitade av en av dåtidens stora arkitekter, Ivar Tengbom. Byggnaden har totalt 8 våningar varav 3 är belagda under gatunivå, delvis i souterräng mot intilliggande fastigheter.

Ett kvarter med stor potential

Tobaksfabriken har under åren övergått till att användas för kontorsverksamhet, showroom och studios och därmed mindre för industri- och lagerverksamhet. Allt eftersom stadens utvecklas har också dessa kvarter, en gång i malmens utkant, blivit mer urbana. Till omgivningen kommer bostäder som gagnas av den historiska läsbarheten och de höga kvaliteterna i den tidiga industrialismens arkitektur men verksamheterna i byggnaderna är inte de samma.

Tobaksfabrikens innergård är en större lastgård som används för leveranser men som har stor potential för andra ändamål. På uppdrag av CBRE Investment Management har BAU tagit fram olika scenarios och senare vidareutvecklat ett förslag till nybyggnad av en portalbyggnad och nytt kupoltak ovan innergården – tilläggen har skapat ett samlade centralt rum för hela byggnaden.

Samråd och process

Detaljplanen för kvarteret har noga hanterats av Stockholms stad och dess rådgivande remissinstanser. Antagen plan medger rivning av en mindre portalbyggnad som vetter mot Maria Bangata och den nya byggnadskroppen kan i samverkan med verksamhet på innergården ge hela kvarteret ett lyft. Fasadgestaltningen mot Maria Bangata präglas av stor respekt för inramande ursprungliga gavlar i fabriken som dominerar gatubilden samtidigt som byggnadens mittaxel och nya entré förstärks med ett förhöjt glasparti med granitomfattning.

Förslaget har arbetats fram i nära samarbete med byggnadsantikvarie och i uppföljande samråd med stadsbyggnadskontoret i samband med bygglovsansökan. Parallellt med myndighetsprövning har också en systemhandling tagits fram tillsammans med tekniska konsulter.
För att minimera påverkan och minska laster i grundläggning utförs stommen i en hybrid av KL-trä och stål. Husets redan etablerade fläktrum kan försörja nybyggnadsdelen så att schakt och håltagning i befintlig stomme kan undvikas. Projekteringen med ödmjukhet kring den äldre byggnadens särskilda omständigheter och långa historia.

Tillägg och återskapande – Tobaksfabrikens framtid

Byggnaden har under lång tid används som en industrilokal där man löpande gjort många ändringar för att anpassa lokalerna till verksamheten. Det har bland annat medfört att fasaderna fått en brokig variation av utbytta fönster från alla olika tidsperioder och målats om utan större undersökning av ursprunglig färgsättning. I ett separat uppdrag kring fasadrenovering ställde BAU samman ett bygglov för att återställa fasaden till ett mer ursprungligt utseende, detta innebar nytillverkning av ett stort antal träfönster på förlaga från de originalfönster som finns kvar från 1910-talet. Slutresultatet blev mycket uppskattat av omkringboende och husets hyresgäster. Nu ser vi fram emot ett genomförande av portalbyggnad och ombyggnad av gård vilket rustar byggnaden för sitt nästa århundrade.