Monterings-hallen

ÅR
2017–2018
UPPDRAGSGIVARE
Atrium Ljungberg
ADRESS
Hantverksstaden, Sickla
PROJEKTSTATUS
Färdigställt

Den gamla monteringshallen för dieselmotorer har fått nytt liv som hantverksgalleria med den gamla industriella miljön bevarad. I stället för motorer produceras här bakverk, smycken, design, ramar, keramik, möbler och läderhantverk.

Sickla köpkvarten är i dag en mycket attraktiv stadsmiljö och en av Stockholms största handelsplatser med butiker, restauranger, gym och biograf. BAU har på uppdrag av Atrium Ljungberg deltagit i flera upprustningar i området. I Sickla finns en lång tradition av tillverkning och hantverk och Järnvägsgatan med sina omslutande tegelfasader på var sida ger en känsla av hur industrimiljön på platsen en gång har gestaltat sig. Dieselverkstaden byggdes 1908 av AB Diesels motorer som vid den tiden var världsledande inom tillverkning av dieselmotorer för fartyg.

I samma kvarter som Dieselverkstaden har den gamla Monteringshallen nu fått nytt liv i den hantverksgalleria BAU möjliggjort med ny struktur i den befintliga byggnaden. Efter noggranna inventeringar har mycket av den ursprungliga fabriksmiljön tagits fram och återskapats samt kompletterats med nya tillägg i form av fristående våningsplan i obehandlat stål. Montagehallens öppna struktur möjliggör att både etablerade aktörer och tillfälliga startups kan samverka till en dynamisk helhet. Istället för motorer produceras här i dag glutenfria bakverk, smycken, design, ramar, keramik, möbler och läderhantverk.

Hantverksgallerian i Monteringshallen invigdes i april 2018.