Cederhusen

ÅR
2016–2019
UPPDRAGSGIVARE
Bolite Bostäder AB
ADRESS
Vegastaden, Haninge
OMFATTNING
76 lägenheter
PROJEKTSTATUS
Färdigställt
KONTAKT

BAU har på uppdrag av Bolite och Landera projekterat Cederhusen i Vegastaden, ett bostadsalternativ med små lägenheter uppförda helt i trä.

Projektet omfattar ett 80-tal bostäder om 1 RoK till 3 RoK där fokus i projektet har varit att skapa ett ekologiskt hållbart boende. Husen uppförs med trästomme där burspråk och livskillnader i fasaden på ett fint sätt ger modulhuset en stark arkitektonisk gestaltning.

Husen placeras nära gatan med en liten förgårdsmark i ett läge där kvartersstaden övergår i en mer upplöst stadsstruktur. Mot gatan vänder sig de flesta lägenheterna med stora glaspartier och franska dörrar. Vi har gjort två minikvarter med en liten inre gård, som entrégångarna vänder sig mot. Dessa gårdar nås från gatan via en portik och utformas som en gård med inslag av klätterväxter på entrégångarna, som skapar en grönskande innergård. Från gården har man fin utsikt mot den bergiga naturen i öster. I bottenvåningen ligger en mindre gemensamhetslokal för de boende i huset. De boende har även tillgång till takterrasser. Projektet stod färdigt i samband med att den nya pendeltågsstationen invigdes.

2019 belönades Cederhusen med Haninge Arkitekturpris.

Foto: Tove Falk Olsson