Fågelholken

ÅR
2013–2018
UPPDRAGSGIVARE
JM
ADRESS
Brf. Fågelholken, Pressarvägen, Kallhäll
OMFATTNING
89 lägenheter
PROJEKTSTATUS
Färdigställt
KONTAKT

En flirt med det typiska sextiotalslamellhuset i Kallhäll.

På uppdrag  av JM har BAU projekterat projektet Fågelholken. Det är ett nytt kvarter intill Kallhäll centrum, som genomgår en omfattande upprustning och modernisering. Fågelholken består av 89 bostäder fördelat på två sammanfogade huskroppar; ett lamellhus med karaktäristisk böjning och ett höghus med tio våningar. Höghuset blir en del av Kallhälls nya siluett. De svängda lamellhusen finns på flera håll i Kallhäll och de flesta härstammar från sextiotalet. Fågelholkens svängda form är en blinkning till historien och möjliggör samtidigt smarta, genomgående planlösningar där även de minsta lägenheterna får ljusinsläpp från två håll.

Konceptet är att ta det bästa från sextiotalet och föra med det in i vår samtida arkitektur, med en mer stadsmässig framtoning och kopplingar till omkringliggande bebyggelse. Bostäderna skall genomsyras av en känsla av bekvämlighet, smarta och genomtänkta ytor och rikt utomhusliv. Lägenheterna är utrustade med rymliga balkonger, med västerläge där skogen och Mälaren väntar, och egen uteplats mot den gröna gården som skapar utrymme för grannsämja och nya möten.